erasmus
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 1

Οι εκπαιδευτικοί, Λύγδα Στυλιανή, Μαλαθούνη Ουρανία και Ιωάννου Κωνσταντίνος μαζί με 4 μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Ν. Ιωνίας Βόλου, ταξίδεψαν από 13-10 έως 19-10-2023 στη Σμύρνη και στην πόλη Ουσάκ  (Τουρκία), στα πλαίσια κινητικότητας του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο.

Το  Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Childrens save the Nature,  έχει ως επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιωσιμότητα και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.  Εκπαιδευτικοί και μαθητές έλαβαν  μέρος σε ποικίλες δράσεις steam,  αλλά και άλλες όπως δενδροφύτεση, συλλογή φύλλων και αποτύπωσή τους  σε πηλό, με θέμα πάντα την κλιματική αλλαγή.

Επισκέφτηκαν αξιοθέατα, μουσεία και πάρκα, γνώρισαν το Ulubey Canyons που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φαράγγι στον κόσμο, την αρχαία Ιεράπολη (Παμούκαλε) με τα βουνά από ασβεστόλιθο και τις μικρές λίμνες, τον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσσου καθώς και το ηφαιστειακό πάρκο στην Taşyaran Valley, στην πόλη Kula.

Τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί, δοκίμασαν τυπικά παραδοσιακά εδέσματα και γνώρισαν τη καθημερινότητα των Τούρκων συμμαθητών και συναδέλφων, οι οποίοι τους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό.

Το αποτύπωμα το προγράμματος είναι ο σεβασμός στην πολιτιστική ποικιλότητα και η ενδυνάμωση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των νέων όλων των συμμετεχόντων χωρών ως αναγκαία συνθήκη για την από κοινού αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου. Όλοι οι συμμετέχοντες, επέστρεψαν πλουσιότεροι σε γνώσεις και εμπειρίες  με  εξαιρετικές εντυπώσεις.